Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) on tutkitusti tehokas hoitomuoto psyykkisiin pulmiin, kuten ahdistukseen, masennukseen ja unettomuuteen. Työskentelyssä painotetaan nykyhetken haasteita, mutta myös menneisyydellä on roolinsa.
KKT on moneen mielenpulmaan Käypä hoito -suositus. (https://www.kaypahoito.fi/nak06901)

KKT sisältää monia menetelmiä, kuten:
- Käyttäytymisen aktivointi
- Altistusharjoitukset
- Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT)
Yhdessä rakennamme käytännön ratkaisuja, jotka tukevat mielen hyvinvointiasi pitkällä aikavälillä.
Mitä kognitiivisessa psykoterapiassa tapahtuu?
Työnohjaajani Satu Haveri kuvaa kognitiivisen psykoterapian prosessia seuraavasti. Itse työskentelen samalla tavalla:
Kognitiivisen psykoterapeutin vastaanotolla kartoitetaan alkuun ne asiat, joihin haluat muutosta. Ensimmäiselle tapaamiselle voisit vaikka miettiä valmiiksi kolme ongelmaa, jotka pahiten haittaavat sinua arjessa ja joiden haluaisit muuttuvan yhteisen työskentelymme myötä.
Sitten kerron omasta tavastani tehdä tätä työtä. Alkuun voinkin heti sanoa, että voit hankkia itsellesi A-4 kokoisen kansion ja A-kokoisen vihkon. Teemme yhdessä funktionaalisen analyysin, johon keräämme ongelmia ja analysoimme niiden vaikutuksia arkeesi. Analyysiin otamme mukaan myös niitä asioita, joihin ei voida enää vaikuttaa, mutta jotka ovat tapahtuneet ja vaikuttavat sinuun tavalla tai toisella.
Kun olemme tehneet analyysin, nostamme analyysistä esiin 5 sinusta vaikeinta ongelmaa ja alamme työskennellä niiden kanssa hoitomenetelmiä käyttäen. Vihkoa ja kansiota tarvitset tehtävien tekoon. Vihko /muistikirja on sinulle myös myöhemmin rakas ja tärkeä vanha ystävä, sillä voit palata tämän ajan tärkeisiin löytöihin ja niihin arvokkaisiin hetkiin, kun opit, miten pääset eteenpäin sinulle tyypillisen ongelman kuohahdettua esiin jossain elämän kuormittavassa tilanteessa.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia keskittyy epäedullista käyttäytymistä ylläpitäviin ajatuksiin ja siihen, miten voimme vähentää haitallisia ajatuksia.